Nieuws

Tijd voor maatjes en Hollandse Nieuwe

Een lekker haringmaatje kan smaken! Visliefhebbers kijken dan ook elk jaar vol verwachting uit naar de nieuwe haring. De nieuwe vangst is vanaf 16/06 te verkrijgen!

Haringmaatjes voor een heel jaar!

De volledige jaarvoorraad haring wordt gedurende een zestal weken in mei en juni gevangen. In die periode is de haring namelijk in het juiste biologische stadium om er Hollandse Nieuwe van te maken. De haring is dan goed vet en heeft zich nog niet voortgeplant. De vis wordt na de vangst direct aan boord ingevroren wat ervoor zorgt dat de haring het hele jaar door verkrijgbaar is. 

Het nieuwe haringseizoen start niet alleen in Nederland. Ook Deense en Noorse vissers varen in mei en juni uit om de heerlijke vissen te vangen en de jaarvoorraad in te slaan.

Wat is het verschil tussen maatjes en Hollandse Nieuwe?

Maatjes zijn "maagdelijke" haringen met een hoog vetgehalte. Ze worden vaak als rauwe, gepekelde lekkernij geserveerd. De jonge haringvissen zijn in de wintermaanden meestal nog vrij mager. In het voorjaar kunnen de vissen zich lekker rond eten aan het plankton dat dan meer aanwezig is in het zeewater. Een haring blijft groeien totdat 20 tot 25% van hun gewicht uit vet bestaat. 

Maatjes leven vooral in het zeegebied tussen Schotland, Denemarken en Noorwegen. 70% van alle maatjes is afkomstig uit deze regio. Het gebied is dus een ware goudmijn voor haringvissers. Hoewel Nederland slechts 3% van de maatjes vangt (vergelijk Denemarken 23%), kennen we bij ons toch vooral de Hollandse maatjes.

Je kan pas spreken van Hollandse Nieuwe als de haring afkomstig is uit Nederlands zeegebied. Maar, het is meer dan dat. De haring moet ook volgens de Nederlandse traditie behandeld worden. De Nederlanders specialiseerden zich in het procedé dat nodig is om de haring om te zetten naar smakelijke maatjes. Eerst wordt de haring gekaakt (gekuist). Dat wil zeggen dat de klieren en ingewanden - behalve de alvleesklier - worden verwijderd. Daarna krijgt de haring een pekelbad bestaande uit 9% zout. Hoe lang de vis gepekeld wordt, hangt af van het vetgehalte van de haring. Daarna worden ze gespoeld en moeten ze minstens 24 uur ingevroren worden. Pas als de haring op deze traditionele Hollandse manier behandeld is, krijgen ze de naam Hollandse Nieuwe.

Van heerlijke haringhapjes met dille of een andere marinade, tot pure haringfilets, bij Steen Food Masters beschikken we het hele jaar door over vers ingevroren maatjes. Ontdek het assortiment op onze webshop

TERUG NAAR OVERZICHT
Deel :

Contacteer Steen Food Masters

Stuur gerust een bericht en we zullen u zo snel mogelijk contacteren via telefoon of email.

Adressen

Fabriekweg 50
8480 Eernegem
Belgie
Ringlaan 57
8480 Ichtegem
Belgie

Contacten

Tel +32(59)27.72.98
Fax +32(59)27.52.16

Bent u al klant bij ons?

Vul uw gegevens in en log in op onze webshop

U wilt klant worden?

Bezorg ons uw gegevens en we contacteren u zo snel mogelijk

Wachtwoord opvragen

Geef u email adres op en we versturen u instructies om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.