
Aspergeseizoen
Alles wat je wil weten over asperges van bij ons!
Eindelijk, het aspergeseizoen is er weer! Vanaf begin maart komen de eerste asperges uit serreteelt op de markt. Voor asperges uit volle grond moeten we wachten tot de tweede helft van april. De beste asperges zijn verkrijgbaar in mei en juni. Daarna is het aspergeseizoen alweer voorbij.
Witte of groene asperges: wat is het verschil?
Witte asperges groeien onder de grond, vandaar hun witte kleur. Ze zijn fijner en zachter van smaak dan de groene variant. Groene asperges groeien boven de grond en krijgen hun kleur onder invloed van licht. De groene asperges moeten minder lang koken en smaken sterker en pittiger.
Witte asperges mogen geen roze of blauwe tint hebben en let ook op de kop: die moet vast en onbeschadigd zijn. De onderkant van de stengel mag niet houterig, hol of droog zijn.
Hoe kun je asperges bewaren?
Ingevroren kun je asperges tot zo'n 9 maanden bewaren. Heb je verse asperges gekocht, dan bereid je ze best zo snel mogelijk na aankoop. Voor handelszaken die de asperges zelf bereiden kan het dus handiger zijn te kiezen voor diepvries asperges. Bekijk hiervoor ons aanbod op de webshop.
Hoe kun je asperges bereiden?
Het houtachtige uiteinde breek je best af door de asperge met beide handen vast te houden en te buigen. Met een dunschiller kun je de aspergestelen eenvoudig van boven naar beneden schillen. De groene asperge hoef je niet noodzakelijk te schillen omdat de schil dunner is.
Er bestaan speciale aspergepannen om de asperges te koken. De pan is hoog en smal waardoor de asperges rechtop kunnen staan en de toppen boven het water uitsteken. Als je geen aspergepan hebt, bind je de asperges best samen in busseltjes. Je kunt de busseltjes dan weer vastbinden aan het oor van de kookpan waardoor de aspergetoppen niet onder water zitten. Na 8-10 minuten koken in licht gezouten water, kun je de gare asperges laten uitlekken in een keukendoek.
Wist je dat je aspergeschillen niet hoeft weg te gooien?
Asperges moet je grondig schillen om te voorkomen dat er nog harde vezeltjes rond de asperge zitten. Maar, dat zorgt voor een berg afval van je dure asperges. Gelukkig kun je de schillen en uiteinden gebruiken in verschillende recepten. Ook het kookvocht kan nog nuttig zijn.
Enkele ideetjes:
- Aspergesoep: Voor aspergesoep kun je echt alles van je asperges gebruiken. Door de schillen en uiteinden te koken, maak je een aspergebouillon die je soep extra veel smaak geeft.
- Aspergerisotto: laat de schillen en uiteinden van de asperges een half uurtje trekken in warme bouillon. Gebruik de gezeefde bouillon om je risotto mee te maken. Op die manier versterk je de smaak.
- Pastasaus: de uiteinden van groene asperges kun je in heel fijne plakjes snijden en kort koken, stomen of sauteren. De heel dun gesneden uiteinden worden bijna even zacht als de topjes. Verwerk de rondjes in een simpele pastasaus op basis van room, parmezaan en zwarte peper met eventueel nog wat diepvrieserwtjes. Eenvoudig maar heerlijk!
Graag meer info over ons aanbod asperges? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of neem een kijkje op de webshop.
TERUG NAAR OVERZICHT